עיצוב גינות
בשנים האחרונות אנו חווים מיעוט של כמות המשקעים בארץ. במקביל נמצא שצריכת המים השנתית גבוהה מאד ביחס לכמות המשקעים, דבר היוצר משבר מים מתמשך ובאופן גורף עליית מחירי המים עד כדי כך שבעלי הגינות בחלקים רבים בארץ התחילו לייבש את גינותיהם מחוסר הבנה וידע שבעצם אפשר לתחזק את הגינה – למרות משבר המים – ביעילות ובחיסכון.
הבהרה : אין הנחיה גורפת לייבוש גנים, גינות ודשאים.
גן חסכני במים מרכיב עקרונות רבים, בכל גינה ניתן להשתמש בכל העקרונות או בחלקם.
תכנון ועיצוב גינות הקמת או שדרוגה כוללת צמצום והקטנת שטחי מדשאה, הגדלת שטחי הצללה, בחירת צמחים חסכנים במים, שילוב צמחי כיסוי, הרחבת שטחים מרוצפים (אבן, עץ חומר ממוחזר) או לחילופין חיפוי בחומרים אורגניים, דוממים למניעת עשבייה המתחרה עם הצמחייה על המים המעטים ושמירה על קרקע לחה ע"י הקטנת אידוי המים. השקיה במערכת ממוחשבת ואם ניתן גם מחזור מים אפורים, איסוף מי נגר, ועוד..
בחרתי לפתוח בפניכם את האפשרויות לתחזק ולשמר את הגינה במצב הקיים, על מנת ליישם את ההמלצות נדרש ראש מערכת השקיה תקין הכולל הפרדה וחלוקה של מגופים לפי עצים, צמחים ומדשאה.
שתי אופציות להשקיה בכמות המינימאלית הנדרשת לצמח:
האחת – הגדלת מרווח בין השקיה להשקיה – משקים את אותה מנת מים במרווחי השקיה גדולים יותר.
זו הפעולה הפשוטה בהנחה שמערכת ההשקיה מבוקרת ומשקה נכון את סוגי הצמחים להם צריכת מים שונה.
והשנייה – הקטנת כמות המים בכל השקיה בהתאם לעונות השנה
ההשקיה תבוסס על כמות מים מינימאלית הנדרשת לצמח בכל עונה. לחובבי הגינה מומלץ לבצע ניסוי מידי פעם לקביעת כמות המים הנדרשת במעברי עונות השנה. הניסוי מתבצע על ידי בדיקה ויזואלית ומעקב שוטף על הצמחייה בשעות ה בוקר המוקדמות או בשעות הערב. יש להימנע מבקרה בשעות היום החמות.
ניסוי זה דורש מעקב במשנה זהירות כדי לא לגרום לחוסר מים גדול העלול להזיק לצמח. הרעיון הוא להוריד מנות מים קטנות בכל פעם – בשלב הראשון יש לקצץ 10% מכמות המים הרגילה – עד שמזהים אי חיוניות בעלי הצמח. (העלה במצב אי חיוניות יראה שמוט).
זהו השלב בו נדרש להוסיף את כמות המים שלפני ההורדה האחרונה.
לאחר ביצוע הניסוי, יש לקבוע את כמות המים ולהשקות בהשקיה ממוחשבת או עם קוצב ידני (באמצעותו ניתן לקבוע את הזמן הנדרש להשקיה).
יש להעדיף השקיה אטית, למשך זמן ארוך מאשר השקיה מהירה: השקיה איטית מחלחלת לקרקע באטיות ונספגת על ידי הצמחים ואילו השקיה מהירה מותירה שלוליות ויוצרת נגר וחוסר ניצול יעיל של המים. המלצה זו מתאימה גם לקרקע קלה, בינונית וכבדה
תמיד להקפיד על ביקורת שוטפת ומעקב תקינות מערכת ההשקיה.
כדאי להכיר ולרכוש צמחים חסכנים במים ולשלבם בתוך הגן. שתילת הצמחים תעשה במרווחים גדולים למניעת תחרות על המים.
העשרה: העשרת הקרקע תעשה עם קומפוסט תוך כדי עיבוד ותיחוח, פעולה המעשירה את הקרקע ומונעת את איטומה וכן מעלה את זמינות המים לצמח.
מחזור מים: ניתן להשתמש במים ממוחזרים בגינה – כמו מים אפורים, מי מזגנים, מי גגות ועוד. ההשקעה במחזור מים מחזירה את עצמה במהרה.
אם הנך מעוניין בגינה יפה וחסכונית במים וזקוק לעזרה תוכל ליצור קשר 0544997961
או להפנות שאלות באתר ללא התחייבות http://www.nice-goody.com